По инициатива на PSI


Справянето с Голямото Депресивно Разстройство (ГДР), наричано още депресия, е темата на тазгодишния Световен ден на здравето, който се отбелязва на 7ми април. ГДР е психично разстройство, характеризиращо се с постоянна тъга, траеща най-малко две седмици и загуба на интерес към дейности, които са били обичайно приятни. ГДР е съпроводено от неспособност за извършване на ежедневните дейности.


"Нека да изградим едно по-хуманно общество с цел предотвратяване на депресията, поставяйки хората над изгодата/печалбата. По-голямата загриженост за психичното здраве, в това число финансирането и обучението на доставчици на здравни услуги, е от съществено значение при намирането на професионална помощ за хората, които се борят с хронични случаи на депресия ", сподели Роза Паванели, генерален секретар на PSI.

 

Хората, страдащи от депресия, много често изпитват едно или няколко от следните състояния: липса на самоуважение, загуба на енергия; промяна в апетита; прекомерен или недостатъчен сън; чувство на тревожност и безпокойство; намалена концентрация и памет; нерешителност; чувство на безпокойство; чувство на малоценност, вина или безпомощност; както и от желания за себенараняване или самоубийство. Причините за ГДР са до голяма степен неизвестни, въпреки това обаче уязвимостта към това състояние се счита самата комбинация от генетични и психологически фактори, както и от факторите на заобикалящата среда. Работните натоварвания, както и набиращата все по-голяма сила несигурност при работните места, предразполагат все повече и повече, дори милиони хора, да страдат от депресия сега от когато и да било. Някой се самоубива на всеки 40 секунди. 60% от самоубилите се страдат от депресия или от други изразени форми на отклонения в настроението. Следродилната депресия оказва влияние върху една от шест жени. Това би могло да се лекува единствено чрез професионална помощ. Разговорите и споделянето със семейството, приятелите и колегите също така би могло да се окаже безценно в подобни моменти.

Прочети още...

Безопасните и здравословни условия на труд през целия трудов живот са полезни за работниците, предприятията и обществото като цяло. Това е основното послание на кампанията „Здравословни работни места“ през 2016—2017 г.

https://osha.europa.eu/bg

 

Презентация по ЗБУТ 2016 (Изтегли като *.pptx)

 

Изменения - Нормативна уредба БЗР 2016 - Вижте като PDF

 

Изменения - Нормативна уредба - ДВ, бр. 13 от 2017 г. - Вижте като PDF


ЧЕСТИТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
22 МАРТ!

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА!


 


НБС ”Водоснабдител”
София 1000,
пл. “Македония” № 1, ет. 6,
офиси № 1 и № 11
Факс: 02/980 40 76
vodosnabditel@knsb-bg.org


Актуално

КНСБ стартира кампанията "Искам още 100 лева към заплатата ми" – вижте откъде да свалите картичката с искканията